Wanneer een probleem of uitdaging groot is, dan grijpen we vaak naar het middel van Brainstormen. We gaan bij elkaar zitten en roepen allemaal ideeën waarvan we denken dat ze nog niet geprobeerd zijn. Niets is te gek en alles mag. We gaan er van uit dat de juiste oplossing dan mogelijk naar boven komt drijven. Als dit werkt dan hebben we volgens mij eerder niet goed nadacht. We gebruiken bij brainstormen alleen ons bewuste denken en alles wat wij denken wisten wij dus eigenlijk al. Het is alsof wij onze huissleutels kwijt zijn en in iedere hoek van de huiskamer zoeken alsof ze alleen daar kunnen liggen. Terwijl wij ze ook ergens anders kunnen liggen.

De kracht van verbeelding.

Verbeelding ruimte geven

Bij brainstormen zetten wij ons bewuste denken in de hoogste versnelling. Het onbewuste komt nauwelijks meer aan bod. Wij blijven te dicht bij het probleem, terwijl wij onze verbeelding op de oplossing moeten richten. Het onderwerp van de brainstorm eist alle aandacht op, waardoor wij een rijke bron van ideeën in ons onderbewuste totaal verdringen. Misschien herken je dit wel: goede ideeën krijg je ‘s avonds in bed, wanneer je niet meer echt bezig bent met jouw uitdaging. Ineens heb je een geweldig idee. Het ligt voor de hand en je vertrouwt erop dat je het morgen ook nog wel weet. Helaas ben je het de volgende voor een deel kwijt. Dat komt doordat je je dan weer op de uitdaging concentreert met de ingekaderde ideeën. Dergelijke goede ideeën krijg je ook tijdens het wandelen, het klussen, op het toilet en in veel andere situaties waar je met totaal andere dingen bezig bent. In jouw verbeelding zie je “de wereld” zonder jouw probleem. Op die momenten wordt kennelijk de 95% onbenutte capaciteit van je hersenen, het onbewuste wakker.

In het onbewuste wordt het grootste deel van jouw (visuele en auditieve) waarnemingen opgeslagen. Vaak om daar voorgoed te blijven, maar soms komen ze spontaan weer naar boven. Gelukkig gebeurt dat niet altijd, want het zou zoveel impulsen geven dat je niet alleen ernstig vermoeid zou raken, maar er ook te weinig van jouw communicatieve bandbreedte over zou blijven om met anderen te communiceren.

Even terug naar het brainstormen: een samenscholing rond het probleem in de normale werkomgeving zal je nooit echt buiten de kaders laten denken. Het bezig zijn met andere activiteit kan je helpen om buiten die kaders komen. Wij bieden daarom “speurtochtsessies©” aan. Het gaat dan om de speurtocht naar de oplossing voor jouw uitdaging. Samen met een coach/trainer gaat jouw team een dag(deel) iets doen wat je normaal gesproken niet doet als team. Dit kan een schildersessie of boetseersessie zijn onder het motto “verbeeld je dat je oplossing hebt”. Het kan een bosexcursie zijn, een museumbezoek, een zeiltocht of …  Het maakt in feite niet uit, zolang je maar uit de bewuste denkpatronen loskomt. Afhankelijk van de grootte van de groep en de aard van de uitdaging zijn 1 of 2 begeleiders bij. De begeleiders zorgen niet alleen voor de activiteit, maar stellen ook veel vragen en zorgen ervoor dat het gesprek niet te veel “off topic” raakt.


Meer weten over het gebruik van jouw verbeelding? Ik bel je graag. Vul het onderstaande formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.