Met dank aan Epke

Deze week is onze nationale trots dankzij Epke Zonderland weer een stukje groter geworden. Bij het turnen in Londen won hij overtuigend de gouden medaille. Vriend en vijand was het er over eens dat hij de beste is. Zeker bij een “jury-sport” is dat een opmerkelijke prestatie. Hoe goed een jury ook is, de toeschouwer heeft altijd een bepaalde mate van subjectiviteit. De vraag die zich opdringt is dan: “Waarom zijn er dan geen tegengeluiden te horen?”.Bij turnen, en overigens ook bij veel andere sporten, hebben competities een zekere saaiheid. Heel vaak probeert men de wedstrijd te winnen door de oefening nèt iets beter te doen dan de ander. De salto iets strakker, de afsprong iets gecontroleerder, enzovoorts. Wanneer jij of jouw idool dan wint dan geeft het een gevoel van een “narrow escape”: het is gelukt, maar het was nipt. Jurybeslissingen worden bediscussieerd, en daarmee verdwijnt toch iets van de glans.

Epke Zonderland koos voor een boeiende strategie. Hij koos ervoor om de collega’s niet alleen op technische uitvoering te verslaan, maar vooral op inhoud. Zijn oefening stond bekend als vrijwel onmogelijk. Vrijwel niet te kopiëren voor de tegenstander. Combineer dat met een prachtige technische uitvoering en je zit gebeiteld. Luister eens goed naar de geluiden op bijgaand filmpje; je wordt er gewoon blij van. Ook al zou je het beeld niet zien, je weet dat er iets bijzonders gebeurt. Hoe vaak overkomt jou dit in jouw werk?

In de Theory of Constraints kennen wij het begrip “Mafia offer”. Wanneer de concurrentie hevig is en het dringen is op de markt, moet je met een aanbieding komen die de concurrentie moeilijk, of liever zelfs geheel niet, kan kopiëren en door de klant niet afgewezen kan worden. Dus het niet alleen beter uitvoeren dan de ander, maar iets beters doen. Het aanbod moet inhoudelijk zo overtuigend zijn, dat iedere discussie gewonnen wordt. Epke wist dat de jury met extra belangstelling naar zijn extreme oefening zou kijken. Hij kreeg daarmee een serieus voordeel.

Wanneer jouw aanbod verfrissend, opvallend en niet-te-kopiëren is, dan krijg je een soortgelijk voordeel. Combineer dat met een technisch perfecte uitvoering en je bent niet te verslaan.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.