Is informatie gelijk aan kennis?

‘Kennis is macht’ is een achterhaald statement”, werd mij laatst voorgehouden. “Kennis is gratis te krijgen via Google en boeken en heeft dus geen waarde meer”.

Ik heb de gevaren hiervan gezien. Mensen verwarren informatie met kennis en gaan daarmee doe-het-zelven. Natuurlijk is veel informatie via Google op het internet te vinden. Maar levert die informatie dan ook direct kennis en vaardigheden op? Ik heb te vaak gezien dat deze veronderstelling tot kleine, en soms zelfs grote, rampen kan leiden.

Wanneer ik tegen bepaalde problemen aan loop, dan verzamel ik informatie om vervolgens, wanneer het mijn vakgebied niet is, de kennis van anderen in te roepen. Juridische kwesties zijn daar een goed voorbeeld van. Ik heb vaak voldoende informatie om de kansen en risico’s in te schatten, maar mis de kennis om er effectief op te reageren. Informatie, en zeker wanneer deze via internet verkregen wordt, moet niet alleen op betrouwbaarheid gecontroleerd worden, maar ook binnen de juiste context geplaatst worden. Mijn ervaring is, dat de context vaak dynamisch, beweeglijk is.

Kijk een naar het volgende plaatje. (Klik er nog niet op). Dit is informatie. De man staat in Parijs, want je ziet de Eiffeltoren op de achtergrond. Deze snapshot is typerend voor het verzamelen van informatie. Je wordt al heel snel met volle overtuiging op het verkeerde been gezet.

Klik nu eens op het plaatje. Je krijgt nu de context van het geheel te zien. De man staat dus niet in Parijs. En er is geen Eiffeltoren op de achtergrond, maar een miniatuurtje op de voorgrond. Dit is dus kennis.

Dit voorbeeld geeft naar mijn mening exact aan waar veel workshopaanbieders en “trainers” de fout in gaan: zij verzamelen informatie, combineren en bundelen het, doen daarbij aan “cherry-picking” en verkopen het als kennis. Zou u rijles willen hebben van een instructeur die alles wat er te vinden is op internet over autorijden gelezen en bekeken heeft en een boekenkast met relevante boeken hierover heeft, maar zelf nooit achter het stuur gezeten heeft? Of heeft u liever iemand met praktijkervaring die de informatie tot echte kennis omgevormd heeft?

Wanneer u een workshop of training boekt, kijk dan eens naar de CV van de trainer. Kent hij of zij de praktijk? Heeft zij of hij lekker veel modder aan de voeten?

Aan u de keus.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.