young businessman flying with light bulbsBij elk veranderproces is het van groot belang om door creatief denken in staat te zijn om op een nieuwe manier naar heel bekende zaken te kijken. Het moet een sport worden zaken anders te gaan zien. Bij de training “Innovatief Denken” help ik uw medewerkers om afstand te nemen van het “oude” en open te staan voor “het nieuwe”.
“Zo hebben wij het nooit gedaan” wordt een uiting van enthousiasme in plaats van een uiting van verzet. In een speelse setting gaan we aan de slag met creatief denken en leren de zaken anders te bekijken. Problemen worden weer boeiend en opwindend. We leggen de horizon anders neer. Het “middel” dat stiekem “doel” geworden was, wordt door creatief denken weer op de juiste plaats gezet. Ook leren we om met de creatieve “gedachten-kronkels” van anderen om te gaan. Wij helpen je om de ideeën van anderen niet te kopiëren, maar eigen gedachtenlijnen te volgen om zelf tot de voor jou werkende ideeën te komen. Ons denken is vaak geheel geconditioneerd door wij in ons eigen, relatief kleine, wereldje leven. Doordat onze eigen beleving centraal staat ligt de horizon vaak te dichtbij. Iedereen, zonder enige uitzondering, maakt deel uit van een keten. Door de kaders die wij onszelf gesteld hebben of door anderen gesteld zijn, wordt ons zicht op de schakels voor en na ons belemmerd. Wij zien vaak wat we denken te zien. Nieuwe mogelijkheden zien we niet: de bomen staan voor het bos. Bij het creatief denken, dus buiten deze kaders, gaat er een hele nieuwe wereld voor ons open.
De training Innovatief Denken wordt bij open inschrijving in samenwerking met Strategie Partners aangeboden. Ik kan hem ook, geheel op uw onderneming toegesneden, bij u intern aanbieden. Bel of mail ons voor meer informatie.
Deze training vormt een mooie combinatie met de workshop “Een kennismaking met TOC.” In deze workshop wordt een korte inleiding gegeven op het gedachtegoed van Eliyahu Goldratt, die met zijn “Theory of Constraints” (De knelpunten theorie) baanbrekend werk heeft verricht.
Een goed voorbeeld van het gevaar van kopiëren van ideeën vind je in onderstaande presentatie (in het Engels) die ik op SlideShare tegenkwam. Hele programma’s zijn opgezet rond LEAN management zonder dat men kennelijk de essentie begreep. Wij willen jou graag helpen met het ontwikkelen van jouw denkprocessen, zodat je met jouw bedrijf “het verschil” kunt maken.