Heidag

Ja, hij is aanwezig, maar hij heeft een heidag vandaag en mag dus niet gestoord worden”, vertelde de telefoniste mij, toen ik de directeur van een bedrijf probeerde te bellen. Ik begrijp goed dat een ondernemer met enige regelmaat een “heidag” inlast. Maar zou deze directeur een heideveld in zijn kantoor hebben aangelegd? Compleet met schapen? Of is de “heidag” pure symboliek? Ik heb ontdekt dat er minstens drietal invullingen van een het begrip “heidag” zijn. Ze hebben onderling significante verschillen. Ik wil ze graag de revue laten passeren:

1. De “heidag” als aftrap voor een nieuwe fase in de organisatie of als start van een verandertraject.

Deze vorm van “heidag” is bedoeld om “alle neuzen de zelfde kant op te krijgen”. Persoonlijk geloof ik hier niet zo in, want vernieuwingen kunnen alleen maar succesvol zijn bij ruimhartige heidagcommunicatie. En bij een respectvolle communicatie kijk je elkaar aan… en geef je van tijd tot tijd tegengas. Een heidag volgens dit model zou je met enig cynisme de echte heidag kunnen noemen. Je laat stimuleert de volgzaamheid en jouw schaapje worden tot kuddedieren omgevormd, eventueel bij elkaar gehouden door één of meer herdershonden. De leider is dominant; de inbreng van de werkvloer wordt nauwelijks gehoord. Het geheel blijft netjes binnen de gestelde kaders en verliest daarmee de innovatiekracht. De “plaats delict” is niet belangrijk; het kan overal plaatsvinden en uit kostenoverwegingen is het vaak op het eigen kantoor.

2. De “heidag” om de leider zijn ideeën bij zijn team “erin te laten rammen”.

Deze heidag is vrijwel gelijk aan de vorige, maar dan met het verschil dat de plannen (veranderingen) ingrijpender zijn en de deelname beperkt is tot de eerste twee managementlagen. HeidagAangezien deze “heidag” bedoeld is om nieuwe (en vaak controversiële) ideeën erin “heien”, vindt ook deze heidag vaak in het eigen kantoor, en liefst in de werkkamer van de leider, plaats. De leider is immers gebaat bij een thuiswedstrijd. Nieuwe ideeën komen hier echt niet. Een goed gebalanceerde visie zal een toevalstreffer zijn. Typerend is dat de leider ook hier de leiding heeft. De rest van het team dreigt lijdend te worden.

 

 

 

 

3. De heidag om los van de dagelijkse beslommeringen over een doorbraak in lastige problemen en dilemma’s te zoeken. Of om openminded over de strategie na te denken.

Dit is de heidag zoals wij die graag zien. Het liefst letterlijk op de hei of in een andere neutrale locatie. Het is vaak van doorslaggevend belang om letterlijk afstand te nemen, de bestaande Heidagkaders te verlaten om outside-the-box te kunnen denken. Het kan ook nuttig zijn om dit met volledig andere activiteiten te combineren. Juist het krampachtig zoeken naar de oplossing kan ons blind make voor de oplossing; er is een groot risico dat we in kringetje ronddraaien. Door ons in andere omgeving op andere zaken te richten, maken we zaken in ons onderbewuste wakker, waardoor we vaak verrassende oplossingen vinden en anders tegen negatieve aspecten aankijken.

Een heidag, mits goed ingevuld, kan van bijzondere waarde zijn om nieuwe plannen te laten “vliegen”. Het maakt niet uit of de doelen al (min of meer) vast staan en er alleen over de uitvoering gesproken moet worden, belangrijk is dat alle betrokkenen zich echt betrokken gaan voelen. Door de ruimte te geven aan de gezamenlijke inbreng zal het voor iedereen helder worden wat zijn focuspunt moet zijn.
Schakel jouw verbeelding in om de plannen scherper te maken.

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.