Dwarsliggen en verbinden

Ondernemers gaan soms helemaal op in hun nieuwe ideeën. Eén van de mooiste eigenschappen van ondernemers is dat ze altijd barsten van de nieuwe ideeën. Het meekrijgen van de organisatie ontaardt dan vaak in een verkooppraatje, waarbij tegengeluiden als hinderlijk worden ervaren, en kunnen dodelijk zijn voor de realisatie.

Dwarsliggers verbinden...

Dwarsliggers verbinden…

De kritische geluiden uit de organisatie “dit gaat niet (zo) werken, is al geprobeerd”, etc. worden al snel als niet-loyaal, pessimistisch en niet-veranderings-gezind gezien. Het gevolg kan zijn dat de ondernemer in zijn drive om “neuzen één kant” op te krijgen, de bezwaren en risico’s onvoldoende aandacht geeft en dat medewerkers tegenwerkers of bankzitters worden en dan maar hun mond houden.
Slimme ondernemers zoeken de kritiek op. Daarom mogen wij van LaManagement, samen met Strategie.partners, ons steeds vaker inzetten als “tegensprekers”. Hierbij fungeert de externe adviseur als verbindende dwarsligger. Door tegen te spreken helpen wij in de uitwerking van ideeën en in de voorbereiding van de presentatie: de ondernemer heeft over veel bezwaren nagedacht en kan deze overtuigender pareren.
Het opvallende is dat, net als bij het spoor, het dwarsliggen het eerst onder de aandacht komt, terwijl het verbinden de kenmerkende rol is. De dwarsliggers bij het spoor zijn er hoofdzakelijk om de rails in de juiste positie ten opzichte van elkaar te houden. Dit is ook de rol van de “tegenspreker”: de “pro’s” en “con’s” gebalanceerd in positie te brengen. Waar de trein naar toe gaat, bepaalt de rails; de dwarsligger zorgt ervoor dat de trein niet uit de rails loopt.
De analogie van de verbinder, meestal “dwarsligger” genoemd, laat zien wat wij willen bereiken met tegenspreken: de verborgen kwaliteiten van plannen zichtbaar maken en de ontwikkeling en uitvoering van de plannen ondersteunen.

Deze column is in het voorjaar van 2015 in “Hét Ondernemersbelang” gepubliceerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.