Kleine Ondernemers Regeling – Spreadsheet

Let op: deze regeling is per 1 januari 2020 vervangen door een nieuwe regeling. Zie voor meer informatie: op de site van ZZP-Nederland. Hier staat het redelijk en leesbaar op een rijtje. Zij gaan er alleen aan voorbij dat het “voordeel” voor jouw particuliere klant jouw nadeel is: jij mocht immers in de oude regeling (een deel van)  de BTW zelf houden.

Wanneer de af te dragen omzetbelasting over een heel jaar minder dan € 1.883 is, dan kan voor de ondernemer de Kleine Ondernemers Regeling van toepassing zijn. Eén van de voorwaarden is wel De kleine ondernemers regeling is lastig maar wij helpen!dat de ondernemer een natuurlijk persoon is. Zoals bij iedere fiscale regeling zijn er weer uitzonderingen en aanvullende regels. Veel details vind je op de site van de belastingdienst. Wij hebben de meest voorkomende regels in een spreadsheet samengevat waardoor je op een relatief eenvoudige wijze het effect van deze regeling voor situatie kunt berekenen.

Zeker aan het eind van het jaar kan het heel nuttig zijn om even na te gaan wat jouw positie is of zal zijn. Wanneer jouw totaal bedrag aan af te dragen BTW over een jaar rond de € 1.900 zit, dan zou een vervroegde aanschaf een extra besparing van 2,5 keer het Btw-bedrag op kunnen leveren. Uiteraard binnen bepaalde grenzen, maar om dat te beoordelen hebben we dus het spreadsheet voor de Kleine Ondernemers Regeling gemaakt. Voor sommige beroepsgroepen is de regeling extra aantrekkelijk. Dit zijn o.m. kappers, fietsreparateurs, kunstenaars en anderen die over hun diensten het lage tarief in rekening mogen brengen. Veel van hun overhead kosten zijn tegen het hoge tarief belast, waardoor er soort een hefboomeffect ontstaat. Hieronder geven wij een voorbeeld van een extra besparing die kan ontstaan door op de regeling te anticiperen.

Voorbeeld Kleine ondernemers regeling:

Je verwacht dat het netto af te dragen bedrag over het lopend jaar € 1.800 zal zijn. Je weet dat je aan het beging van het volgende een aantal zaken moet kopen die ook nu al gekocht kunnen worden. De prijs exclusief BTW is €500. Wanneer je de aanschaf nu doet dan neemt het voordeel uit de Kleine ondernemersregeling met € 262 toe. Jouw aanschaf kost dan geen € 500 maar slechts € 238. Om zo’n korting te realiseren ben je normaal gesproken wel even aan het onderhandelen.

Natuurlijk komen de meeste ondernemers niet in aanmerking voor deze regeling. Het zou immers betekenen dat jouw bruto winst op zo’n €9.000  (€ 1.883 / 21%) uitkomt, maar wanneer diensten  tegen het lage tarief of gedeeltelijk vrijgestelde diensten verricht, dan wordt het een ander verhaal.Grijp niet naast de kleine ondernemers regeling

Dit gratis spreadsheet helpt bij de berekening. Vraag hem aan via onderstaande knop.

Gratis – In winkelwagen