Doen uw medewerkers waar voor zij beloond worden?

Doen uw medewerkers ook echt waarvoor zij beloond worden?

Deze vraag kwam bij mij op toen ik het volgende nieuws op internet tegen kwam. Lang geleden leerden wij van Meneer de Uil van de fabeltjeskrant al: “…want dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensen wensen…”

PandaPanda doet zwanger om gunsten

Een reuzenpanda in China wordt ervan verdacht dat ze deed alsof ze zwanger was, om extra krentenbollen, fruit en een kamer apart te krijgen.

Tot grote vreugde van haar verzorgers toonde Ai Hin tekenen van zwangerschap, zoals aldoor stil zitten en korte tijd niet willen eten. Net als bij haar eerdere zwangerschappen kreeg ze onmiddellijk een eigen kamer met airconditioning en extra lekkernijen.

De verzorgers in het Chengdu Giant Panda Breeding Research Centre waren zo blij met de zwangerschap dat ze zelfs al camera’s plaatsten om de bevalling te filmen.

Uit onderzoek bleek echter dat ze helemaal niet zwanger was. Deskundigen denken dat Ai Hin haar verzorgers bewust om de tuin heeft geleid om weer een vijfsterrenbehandeling te krijgen.

Bron: NOS.NL

Zo’n panda is dus een behoorlijk slim dier. Mensen doen soms hetzelfde. Er wordt vooruitgang gesuggereerd, vooral als deze progressie niet goed te meten valt. Dat was bij de panda net zo. Een panda heeft een relatief korte zwangerschap, maar de feitelijke bevruchting vindt soms pas 4 maanden na de paring plaats[1]. Kortom, de voortgang van het project “zwanger zijn” gebeurde via indirecte signalen. Zo’n kans laat je als rechtgeschapen panda niet liggen.

Het kan bij u in het bedrijf net zo gaan, als er geen goede tussendoelen en mijlpalen gedefinieerd zijn. Zie hiervoor ook mijn blog van twee weken geleden. De sleutel ligt dus bij het maken van kortere en beter meetbare doelen die garanderen dat de “beloning” in de pas loopt met de prestatie.

 

[1] Meer weten over de panda?

twitterbutton.nl

1 antwoord
 1. Harry Kloezen
  Harry Kloezen zegt:

  Hoi Gert,
  Dat is helemaal waar. Als je niet tussentijds meet op concreet meetbare projectresultaten (en dan bedoel ik niet de alom bekende stoplichten met groen / rood / oranje om de status aan te geven) krijg je antwoorden als: “Het gaat goed, we liggen op schema” of ” We gaan de deadline halen” of nog erger ” Alles loopt lekker” en ondertussen zie je een projectmanager steeds haastiger heen en weer rennen.

  Maar als je net als de Panda bepaald gedrag wil belonen dienen er naast metingen en resultaten ook hele concrete stimulantia gehanteerd te worden. Zowel positieve als de minder prettige. Positieve zijn natuurlijk de zaken als ´eervolle vermeldingen´, een uitje met het project team, een feestje op het werk als doelen gehaald zijn, etc… er zijn er natuurlijk legio te vermelden. De minder prettige moeten echter niet vergeten worden. Een ernstig beoordelingsgesprek of het vervangen van een projectmanager…….. afhankelijk van een organisatiecultuur zijn hiervoor ook vast wel instrumenten voorhanden.

  Ervaring leert dat mensen doen waar je ze voor beloont. Prikkels leiden tot bepaald gedrag. Dus dit betekent dat je ook heel goed moet uitkijken waar je voor beloont.

  H. Kloezen
  Illumens
  Lid van De Interim Connectie

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.